smaki kultury jakub
27 03.2021

Smaki Kultury: kuchnia żydowska

W kolejnym odcinku Smaków Kultury dowiemy się, jak przyrządzić charoset – czyli „żydowski snickers”. Posłuchamy też, jakie słodycze jedli pierwsi wyznawcy judaizmu. Przed nami pyszne spotkanie!

W ramach projektu „Wielokulturowe Pomorze” zapraszamy na cykl spotkań kulinarnych. Bohaterami i bohaterkami będą goście i gościnie o różnych korzeniach etnicznych, a zamieszkujący Pomorze. Podczas cyklu „Smaki Kultury” opowiedzą o kuchni ich dzieciństwa.

Tym razem Nadbałtyckie Centrum Kultury gościć będzie w Synagodze w gdańskim Wrzeszczu. A o tradycjach – nie tylko kulinarnych – narodu żydowskiego opowie nam Jakub Skrzypczak.

Jakub Skrzypczak (1970) – artysta, grafik, scenograf, pisarz, tłumacz hebrajskiego pochodzenia żydowskiego. Studiował na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie i Jerozolimie. Na co dzień zajmuje się projektami edukacyjnymi w Gminie Wyznaniowej Żydowskiej w Gdańsku.

Premiera na YouTube Nadbałtyckiego Centrum Kultury 27 marca o godz. 19:00.