Smaki Kultury Hani
24 04.2021

Smaki Kultury: kuchnia palestyńska

Czy wiecie jak smakuje szakszuka? Co się jada w dolinie Jordanu ? Co to jest halal ? O tym oraz jak smakuje kuchnia palestyńska dowiecie się z kolejnego odcinka Smaków Kultury.

W ramach projektu Wielokulturowe Pomorze zapraszamy na cykl spotkań połączonych z warsztatami w formie filmów. Bohaterami będą goście, pochodzący z różnych kultur, zamieszkujący Pomorze. Podczas swoich prezentacji internetowych opowiedzą o kuchni i potrawach z kraju swojego pochodzenia oraz  pokażą jak przyrządzić niektóre potrawy. Prezentacje na FB oraz na kanale Youtube NCK odbywać będą się w ostatnią sobotę miesiąca.

Kolejne spotkanie odbędzie się w sobotę 24 kwietnia 2021 r. o g.19.00, a gościem będzie Hani Hraish.

Nasz Gość o sobie:

„Nazywam się Hani Hraish, pochodzę z Palestyny. Urodziłem się w mieście Tubas na Zachodnim Brzegu Doliny Jordanu. Do Polski przyjechałem w roku 1982 jako stypendysta rządu polskiego na studia. Najpierw uczyłem się języka polskiego w Studium Języka Polskiego przy UŁ, a rok później trafiłem do Gdańska jako student PG. W roku 1984 poznałem swoją żonę Helenę Szabanowicz przy położeniu kamienia węgielnego meczetu w Gdańsku. Mamy piątkę wspaniałych i już dorosłych dzieci i wnuczkę Alicję. Po transformacji w Polsce w roku 1989 zająłem się swoim biznesem, głównie w handlu i gastronomii. Przez 15 lat byłem imamem Muzułmańskiej Gminy Wyznaniowej i meczetu w Gdańsku. Z moją żoną Heleną i przy współpracy z Miastem Gdańsk z ś.p. prezydentem Pawłem Adamowiczem na czele organizowaliśmy kilka projektów kulturalnych, a także organizowaliśmy pierwsze w historii Dni Kultury Muzułmańskiej w RP. W tym czasie w meczecie w Gdańsku przez cały rok odbywały się spotkania z mieszkańcami naszego regionu i nie tylko. Z Heleną byliśmy i nadal jesteśmy zaangażowani w dialog międzyreligyjny  i międzykulturowy. Nasza działalność zawsze była prospołeczna, dla dobra naszej wspólnoty muzułmańskiej, gdańskiej, pomorskiej, a nawet szerzej – polskiej. Obecnie jestem działaczem politycznym stowarzyszenia „Wszystko dla Gdańska im. Pawła Adamowicza”, a także  gdańskim działaczem społecznym gdziekolwiek gdzie jestem w stanie pomóc, szczególnie w czasie pandemii. Jestem tłumaczem i nauczycielem języka polskiego i arabskiego. A co do Smaków Kultury, to mam to w genach po swojej rodzinie, zawsze gotuję ze smakiem i z kulturą! Najpierw muszę mieć komu gotować i z kim bym chętnie zjadł! Często dzwonię po znajomych po to, by mogli mi towarzyszyć w przygotowaniu i jedzeniu moich ulubionych potraw. Jak jestem sam, to jem zazwyczaj to co mam już w lodówce. Mam nadzieję, że wkrótce razem z bratem Tomaszem, pokażę jak się przyrządza palestyńskie rarytasy.”