zdjęcie okładki książki pomarańcze
22 07.2021

„Lampart w pomarańczach, czyli sycylijskie zapiski kulinarne” – promocja książki Ewy Karoliny Cichockiej

Miejsce wydarzenia: Ratusz Staromiejski

Start: godz. 18.00

Wstęp: wolny

 

Książka Ewy Cichockiej pt. Lampart w pomarańczach czyli sycylijskie zapiski kulinarne to jej kolejne dzieło traktujące o Sycylii. Tym razem autorka skupiła się na kolorycie sycylijskiej kuchni, podkreślając jej naturalność, prostotę i ukazując różnorodne wpływy, z których czerpała przez ponad 2.5 tysiąca lat. Całość – jak to Ona, doprawiła nieco literaturą.

W swoich esejach i reportażach zebranych w tym jednym tomie, opisuje historię i korzenie wyspiarskich kulinariów, greckie i arabskie korzenie, ale także ich współczesną różnorodność i bogactwo. Wraz z autorką odwiedzamy starożytne tonnary, gdzie poławiano tuńczyki, barwne i głośne targi, festy i święta religijne. Śmiejemy się i gaworzymy ze sprzedawcami czy ogrodnikami. Trafiamy do miast, wsi, pałaców, a nawet na plan filmowy. Dowiadujemy się, gdzie rosną najsłodsze pomarańcze, co jest zielonym złotem Sycylii i gdzie można skosztować aztecką czekoladę.

Poprzez karty książki przyglądamy się procesowi produkcji oliwy, uprawy winorośli i garkuchniom popularnej kuchni ulicznej. Poznajemy ulubione potrawy mafijnych bossów i komisarza Montalbano. Ale także z autorką, przygotowujemy pod okiem sycylijskiej kucharki ośmiornicę i makaron z kałamarnicą oraz zwiedzamy pałacową kuchnię prawdziwej księżnej.

Książka składa się z ośmiu tematycznych rozdziałów, zilustrowanych fotografiami autorki, ukazujących zarówno urodę smakowitych produktów, ale także reporterskie spojrzenie na wyspę i jej mieszkańców.

Całość uzupełnia zbiór sześćdziesięciu dobranych i prostych przepisów na przystawki, dania główne i desery, głównie z warzyw, ryb i owoców morza.

Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki, nowe smaki i chcą poeksperymentować w kuchni, aby szybko z prostych składników przygotować posiłek pachnący morzem i wakacjami. Ale to także świetny przewodnik dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię kulinarnym szlakiem.

 

PROGRAM SPOTKANIA

 

Część I W SALI MIESZCZAŃSKIEJ:

- Rozmowa red. Bożeny Leszczyńskiej z Ewą Karoliną Cichocką o książce

- Prezentacja fotografii Autorki z Sycylii

- Chwila z muzyką sycylijską. Monika Zytke - gitara klasyczna i Sławomir Tuszkowski - klarnet/ saksofon sopranowy

 

 

Część II W OGRODZIE:

- Czy można zrobić peperonatę w ogrodzie? Mini pokaz kulinarny

- Degustacja śródziemnomorskich przysmaków, przygotowanych przez restaurację Casa di Amici

- Rozmowy o Sycylii i pytania do Autorki

 

O autorce:

Ewa Karolina Cichocka dziennikarka i podróżniczka oraz organizatorka i przewodniczka niebanalnych wyjazdów m.in. kobiecych wypraw z Fundacji Marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Animatorka plenerów i wydarzeń kulturalno-artystycznych. Od lat bada Sycylię i polsko-sycylijskie związki artystyczno-literackie. Jest autorką książek, artykułów i fotografii podróżniczych oraz trasy po Sycylii – śladami polskich artystów, zaprezentowanej podczas gdyńskich KOLOSÓW.

Autorka dała się poznać jako dowcipna znawczyni mitologii Wielkiej Grecji pisząc barwnie ilustrowaną książeczkę pt. Rymowanki Sycylianki czyli mity z wyspy Słońca. W kolejnej pt. Sycylia. Między niebem a morzem, bogato opatrzonej oryginalnymi fotografiami, zebrała i przybliżyła czytelnikom szlaki i ślady polskich artystów odwiedzających Sycylię od XVI w. do dziś, które ciekawie wplotła we współczesne wędrówki po wyspie. (Wyróżnienie w konkursie Magellana na najlepsze publikacje turystyczne 2016 r. w kategorii: KSIĄŻKA PODRÓŻNICZA. Ukazało się drugie wydanie).

Lubi opowiadać o kuchni, gotować, ale też jeść. Ciągle nie znajduje odpowiedzi, którą z tych czynności lubi najbardziej.

 

 

Współorganizator:

logtyp napis "bernardinum"

wydawnictwo Bernardinum

 

Partner: 

logo napis casa di amici

Casa di Amici, restauracja włoska z klasyczną kuchnią i autorskimi koktajlami

 

logtypy znaki graficzne patronów medialnych książki