okładka książki, zdjęcie babeczek, Napis "tradycje kulinarne Danii"
19.11.2023

Duńskie drugie śniadanie. Premiera książki "Tradycje kulinarne Danii"

Termin wydarzenia: 19 listopada, godz. 11.00

Miejsce wydarzenia: NCK - Ratusz Staromiejski

Wstęp wolny

Udogodnienia: pętla indukcyjna

 

Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku.

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych i zdobywczyni wielu światowych nagród w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.

 

To już trzecie spotkanie z autorką, wokół kuchni nordyckiej, które organizujemy w NCK. Do tej pory spotkaliśmy się, by poznać:

Tradycje kulinarne Szwecji (5.03.2022)

Tradycje kulinarne Norwegii (13.11.2022)

 

Wydarzenie na Facebooku / offline

Wydarzenia na Facebooku / online

 

Osoby ze szczególnymi potrzebami, proszone są o wcześniejsze zgłoszenie chęci udziału w wydarzeniu oraz kontakt na adres mailowy: anna.piotrowska@nck.org.pl lub sekretariat@nck.org.pl, a także bezpośrednio w siedzibie organizatora (ul. Korzenna 33/35, Gdańsk) od pon. do pt., w godz. 9:00-14:00 lub pod numerem telefonu 58 326 10 10

Deklaracja dostępności

Wydarzenie odbędzie się z udziałem fotografa i/lub ekipy filmowej, którzy zrealizują reportaż w celach dokumentacyjnych i promocyjnych. Uczestnictwo w wydarzeniach oznacza zgodę na wykorzystanie wizerunku do ww celów.